ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ PANATHAMOU.GR

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΑΣΤΑΣ: ΑΝΟΙΞΕ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΤΗ ΘΥΡΑ 13

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΑΣΤΑΣ: ΑΝΟΙΞΕ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΤΗ ΘΥΡΑ 13

Σαν σήμερα πριν από 19 χρόνια, στις 1η Απριλίου του 2004, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών ο θρυλικός Γιάννης Κυράστας, αφήνοντας πίσω του μια εμβληματική μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το SPORT24 είχε κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα το 2017 για να τιμήσει τη μνήμη του.

Ο Γιάννης Κυράστας πάσχιζε από τη σπάνια νόσο Φουρνιέ, η οποία είχε φθάσει σε προχωρημένο στάδιο. Παρόλα αυτά, οι γιατροί ελπίζαν ότι με χειρουργικό καθαρισμό θα καταφέρναν να ανακόψουν την εξέλιξη της σηψαιμίας. Η κατάσταση του φαινόταν να βελτιώνεται μετά την επέμβαση, ωστόσο στις 29 Μαρτίου παρουσίασε αιφνίδια επιδείνωση και δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Η ελληνική κοινωνία βυθίστηκε σε πένθος μετά την ανακοίνωση του θανάτου του και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ευρωκλινικής Αθηνών ανακοίνωσε το θλιβερό γεγονός. Ο Κυράστας άφησε πίσω του τη γυναίκα του Ρούλα και τις κόρες του Εβελίνα και Βέρα.
Ο Γιάννης Κυράστας γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου του 1952 και έκανε μεγάλη καριέρα στο ποδόσφαιρο ως ποδοσφαιριστής και προπονητής. Τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο τα έκανε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στα εφηβικά τμήματα του Ολυμπιακού. Το 1972, σε ηλικία 20 ετών, προωθήθηκε στην ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού και κάνοντας ντεμπούτο στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής στις 10 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου με αντίπαλο την Καβάλα. Ο Κυράστας ήταν ο ηγέτης της αμυντικής γραμμής του Ολυμπιακού καλύπτοντας το αριστερό άκρο. Το 1981, μετά από 8 συνεχόμενα χρόνια και 207 συμμετοχές με τους ερυθρόλευκους, μεταγράφηκε στον αιώνιο αντίπαλο, τον Παναθηναϊκό. Εκεί, έκανε μια δεύτερη μεγάλη καριέρα, αγωνιζόμενος ως λίμπερο και φόρεσε τη φανέλα σε 131 παιχνίδια. 

Γιάννης Κυράστας: Άνοιξέ μου το παράθυρο, θέλω να ακούσω τη Θύρα 13_2
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΑΣΤΑΣ: ΑΝΟΙΞΕ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΤΗ ΘΥΡΑ 13

Ο Γιάννης Κυράστας αγωνίστηκε σε 30 παιχνίδια ευρωπαϊκών διοργανώσεων, με 16 από αυτά με τον Ολυμπιακό και 14 με τον Παναθηναϊκό. Το αποκορύφωμα της καριέρας του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν η πορεία του Παναθηναϊκού στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1984-85. Επιπλέον, φόρεσε τη φανέλα της εθνικής ομάδας 46 φορές, αγωνιζόμενος 39 φορές με τον Ολυμπιακό και 7 με τον Παναθηναϊκό, συμπεριλαμβανομένων των δύο αγώνων της τελικής φάσης του ΕURO 1980 στην Ιταλία. Στην συνολική του καριέρα ως ποδοσφαιριστής, κατέκτησε 7 πρωταθλήματα (5 με τον Ολυμπιακό και 2 με τον Παναθηναϊκό) και 6 κύπελλα (3 με τον Ολυμπιακό και 3 με τον Παναθηναϊκό).
Ο Κυράστας σταμάτησε να αγωνίζεται το 1986, αλλά όπως έλεγε συχνά, δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του χωρίς το ποδόσφαιρο. Γι 'αυτό αποφάσισε σχεδόν αμέσως να ασχοληθεί με το επάγγελμα του προπονητή. Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε από τα τοπικά πρωταθλήματα της Αθήνας και συγκεκριμένα από τον Εθνικό Ελληνορώσων, κατά τη διάρκεια της περιόδου 1987-1988. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Μεσολόγγι, την Προοδευτική, τον Πανιώνιο, τον Εθνικό, τον Παναργειακό, τον Πανηλειακό, τον Παναθηναϊκό και τον Ηρακλή.
Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού κατά την περίοδο του 1999-2000 και στην αρχή της σεζόν 2001-2002, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2001, όταν εγκατέλειψε οριστικά τη θέση του. Στις 9 Δεκεμβρίου 2001, μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου (1-2), οι συνεργασίες του με την ομάδα των "πρασίνων" λύθηκαν και ο ίδιος ανέφερε: "Τέλος πια με το ποδόσφαιρο. Ήρθε η ώρα να αφιερωθώ στην οικογένειά μου και το ψάρεμα".

VIDEO

GALLERY