ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ PANATHAMOU.GR

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ, Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΤΑΜΑΝ, ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΣΕΖΟΝ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΝΥΕΙ… ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ, Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΤΑΜΑΝ, ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΣΕΖΟΝ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΝΥΕΙ… ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ο Γιάννης Κουβόπουλος αναλύει την απώλεια του Κυπέλλου από την ομάδα του Παναθηναϊκού και εξετάζει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ομάδα στις επόμενες ημέρες.

Δεν απαιτείται περίπλοκη ανάλυση για να αντιληφθεί κανείς τους λόγους που οδήγησαν τον Ολυμπιακό στην επιτυχημένη κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν εξαιρετικά προετοιμασμένη τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, με σαφείς στόχους και στρατηγική, και μόλις βρήκε τον ρυθμό της στις βολές τριών πόντων, καθόρισε ουσιαστικά την κατάληξη του τελικού. Οι χειμερινές προσθήκες της ομάδας (Μήτρου-Λονγκ, Πετρούσεφ, Ράιτ) αποδείχθηκαν καθοριστικές, καλύπτοντας τις αδυναμίες που είχαν προκύψει το καλοκαίρι.

Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της περίστασης. Παρά την ανυπομονησία ολόκληρου του συλλόγου για την επιστροφή στις νίκες και τους τίτλους, η διαφορετική τακτική του Εργκίν Αταμάν και η μη ικανοποιητική φόρμα της ομάδας για αρκετό διάστημα, απέτρεψαν τους «πράσινους» από το να διεκδικήσουν ενεργά τον τίτλο.

Είναι γνωστό ότι για τον Παναθηναϊκό, το Κύπελλο αποτελεί την τρίτη σε σειρά προτεραιότητα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι «πράσινοι» δεν επιθυμούσαν να το κατακτήσουν. Αντιθέτως, η δίψα για τη νίκη ήταν έντονη, αλλά η πραγματικότητα αποδείχθηκε πιο περίπλοκη, αντιμετωπίζοντας σημαντικά εμπόδια τόσο στο πνευματικό όσο και στο αγωνιστικό επίπεδο. Τα προβλήματα αυτά έχουν τις ρίζες τους στον Εργκίν Αταμάν, παρόλο που δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την απώλεια του τίτλου.

Η ευθύνη του Αταμάν συνδέεται επίσης με την έλλειψη προετοιμασίας, τόσο πνευματικά όσο και αγωνιστικά, της ομάδας. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά την συνολική διαχείριση της ομάδας από την αρχή της σεζόν έως σήμερα. Και δεν είναι μόνο μια παρατήρηση που γίνεται από εμάς, αλλά κάτι που έχει σημειωθεί και εντός του περιβάλλοντος του ΟΑΚΑ, με πολλούς στον Παναθηναϊκό να αντιλαμβάνονται τα σημάδια προειδοποίησης και να θεωρούν απολύτως λογική την αγωνιστική πτώση που έχει παρουσιάσει η ομάδα.

Η απώλεια του Κυπέλλου, η ευθύνη του Αταμάν, το ζήτημα και η σεζόν που ακόμα διανύει… το μέλλον_2
Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ, Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΤΑΜΑΝ, ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΣΕΖΟΝ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΝΥΕΙ… ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Δε χρειάζεται να αναλυθεί περαιτέρω, αρκεί μια επιφανειακή ματιά στον χρόνο συμμετοχής των παικτών για να κατανοήσουμε την κατάσταση. Ο Μήτογλου αγωνίστηκε για 37 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα, ο Γκραντ για 31 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα, ο Ναν για 30 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα, και ο Λεσόρ για 29 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα.

Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός είχε τον Φαλ ως τον παίκτη με τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής, 26 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα, με κανέναν άλλο παίκτη να μην ξεπερνά τα 23 λεπτά στο παιχνίδι.

Είναι φυσιολογικό ο Ολυμπιακός, βρισκόμενος σε αγωνιστική άνοδο, να ήταν πιο ξεκούραστος, πιο πρόθυμος, με μεγαλύτερη δημιουργικότητα και δυναμισμό στο παιχνίδι του, κατακτώντας δίκαια το τρόπαιο.

Τώρα, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει δύο σοβαρά ζητήματα. Το πρώτο αφορά τη διαχείριση των παικτών του. Ο Τούρκος προπονητής πρέπει να βρει τρόπους να ανανεώσει την ομάδα, να επεκτείνει τον κύκλο των παικτών που χρησιμοποιεί και να αρχίσει να λαμβάνει συνεισφορά από παίκτες που μέχρι τώρα δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς. Η εστίαση στον Ναν δεν μπορεί να συνεχιστεί ανεξέλεγκτα, δεδομένου ότι οι ομάδες με ισχυρές άμυνες έχουν πλέον τη δυνατότητα να τον αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Επιπλέον, οι κορυφαίοι παίκτες της ομάδας με τα βαριά συμβόλαια πρέπει να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες, να κάνουν τη διαφορά και να ηγηθούν της προσπάθειας για επιτυχία.

Το δεύτερο ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί ο Παναθηναϊκός είναι η διασπορά του. Λόγω των διαλείμματων για τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων, η ομάδα διασκορπίζεται σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα την ουσιαστική προετοιμασία για το παιχνίδι εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης να γίνεται με μόλις μία προπόνηση στην Ισπανία την προηγούμενη του αγώνα.

Έξι Έλληνες παίκτες του Παναθηναϊκού αναμένεται να συμμετάσχουν στην πρώτη προπόνηση της Εθνικής ομάδας ενόψει των διεθνών παιχνιδιών, ενώ την ίδια στιγμή, παίκτες όπως ο Ματίας Λεσόρ, Χουάντσο Ερνάνγκομεθ και Όλεγκ Μπαλτσερόφκσι θα είναι με τις εθνικές τους ομάδες εκτός Ελλάδας. Προσθέστε και τον Εργκίν Αταμάν που θα βρίσκεται με την Εθνική Τουρκίας.

Όλοι οι παίκτες θα δώσουν τον τελευταίο τους αγώνα στις 26 του μήνα και κάποιοι αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα το απόγευμα της 27ης Φεβρουαρίου. Η μισή ομάδα θα αναχωρήσει για Μαδρίτη το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου, με τους υπόλοιπους να εντάσσονται στην αποστολή στην Ισπανία.

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ, Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΤΑΜΑΝ, ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΣΕΖΟΝ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΝΥΕΙ… ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ