Μια εκ βάθους ανάλυση σε κάθε διάσταση της τακτικής προετοιμασίας του Παναθηναϊκού για την ουσιαστική και αποφασιστική νίκη στο Φάληρο, την ανάγνωση του παιχνιδιού του Ολυμπιακού από τον Φατίχ Τερίμ και τους συνεργάτες του, καθώς και την τακτική υπεροχή των "πράσινων" που αποδείχθηκαν πάντα ένα βήμα μπροστά στη διάρκεια του αγώνα.
Σε κάθε ντέρμπι, ένας προπονητής κερδίζει το ένα μέρος της μάχης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά το υπόλοιπο μέρος πρέπει να το έχει εξασφαλίσει με μια ορθή προπονητική προετοιμασία.
Αυτή ήταν η στρατηγική που ακολούθησε ο Φατίχ Τερίμ και η ομάδα του από την προηγούμενη Τετάρτη (6/4) έως την Κυριακή, οδηγώντας σε μια επικράτηση του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού στο Φάληρο. Αυτή ήταν η πιο σημαντική επιτυχία του 70χρονου προπονητή σε έναν κρίσιμο αγώνα του Παναθηναϊκού από τότε που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία.
Ο Τούρκος προπονητής αντιμετώπισε, αναμενόμενα, έντονη κριτική μετά από συνεχόμενα απογοητευτικά αποτελέσματα του Παναθηναϊκού με τη Λαμία, την Κηφισιά και τον ΟΦΗ, τα οποία οδήγησαν την ομάδα στην τέταρτη θέση και σε απόσταση τεσσάρων βαθμών από την κορυφή. Η κριτική είχε βάση, κυρίως λόγω της γενικότερης προσέγγισης του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι με την Κηφισιά, όπου η νοοτροπία και η προετοιμασία από το προπονητικό τιμ δεν ήταν στο επιθυμητό επίπεδο, κάτι που τους κόστισε ακριβά.
Στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ στην Κρήτη, όπου ο Παναθηναϊκός έδειξε καλή εικόνα αλλά απέτυχε να αξιοποιήσει πλήθος ευκαιριών, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το αποτέλεσμα που πραγματικά άξιζε, παρά την κυριαρχική εμφάνιση και το περιστατικό στο 96ο λεπτό που θα μπορούσε να δικαιολογήσει παράπονα για χέρι του Λουκάο στην προσπάθεια του Ιωαννίδη.
Ωστόσο, τα ντέρμπι είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση και ο έμπειρος Φατίχ Τερίμ γνωρίζει καλά πώς να αφήνει το στίγμα του σε τέτοιες συνθήκες. Στο Φάληρο, αποτύπωσε αυτή τη δεξιότητα με τον πιο έντονο τρόπο μέχρι σήμερα, παρουσιάζοντας μια ομάδα που γνώριζε με ακρίβεια τι έπρεπε να κάνει στον αγωνιστικό χώρο, πώς να παίξει σε κάθε φάση του παιχνιδιού και κυρίως πώς να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό σενάριο, διατηρώντας την ψυχραιμία της ακόμη και όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ, μένοντας πιστή στην αρχική στρατηγική.
Η νίκη αυτή, που ενισχύθηκε από τις ομιλίες του Τερίμ και τις εσωτερικές συνεννοήσεις μεταξύ των παικτών στο Κορωπί - σε ένα περιβάλλον εξωτερικής αμφισβήτησης που ενίσχυσε τη συνοχή της ομάδας - ήταν το αποτέλεσμα της καλύτερης τακτικής προσέγγισης του Τερίμ ως προπονητής του Παναθηναϊκού, αφιερώνοντας αμέτρητες ώρες με το προπονητικό του τιμ στην εξονυχιστική προετοιμασία των παικτών για κάθε πτυχή του παιχνιδιού του Ολυμπιακού.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγήθηκε, έγινε εξονυχιστική ανάλυση όλων των παιχνιδιών του Ολυμπιακού από τη στιγμή που ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ανέλαβε την τεχνική του ηγεσία, με τον Φατίχ Τερίμ να επικεντρώνεται κυρίως στις πλευρές της αμυντικής γραμμής της αντίπαλης ομάδας.
Σε αντίθεση με το προηγούμενο παιχνίδι της 4ης Φεβρουαρίου στη Λεωφόρο, όπου είχε επικεντρωθεί στην πλευρά του Ορτέγκα, αυτή τη φορά ο Τερίμ αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την πλευρά του Ροντινέι, καθώς παρατήρησε ότι υπό την καθοδήγηση του Μεντιλίμπαρ, οι προωθήσεις του Βραζιλιάνου αμυντικού είναι ακόμη πιο επιθετικές, δημιουργώντας σημαντικά κενά και ανισορροπία στην άμυνα. Εκμεταλλευόμενος αυτό, κατάφερε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τα δύο πρώτα γκολ που οδήγησαν στην ανατροπή λίγο πριν το ημίχρονο.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της τακτικής προετοιμασίας της ομάδας, δόθηκε έμφαση στο συνδυαστικό παιχνίδι με γρήγορες αλληλεπιδράσεις σε μικρούς χώρους, έχοντας ως κεντρική φιγούρα τον Ιωαννίδη. Οι παίκτες Μπερνάρ, Μπακασέτας, Τσέριν και Μλαντένοβιτς, οργανώθηκαν για να αξιοποιήσουν ταχύτατα τα αδύναμα σημεία της αμυντικής γραμμής του Ολυμπιακού, ακολουθώντας μια πιο ισορροπημένη και ασφαλή προσέγγιση στη μέση γραμμή, ώστε να πετύχουν την ανατροπή στο σκορ.
Μπορεί να μην έγινε ευρέως αντιληπτό, αλλά ένα σημαντικό στοιχείο στο γκολ που έφερε το 1-2 από τον Ιωαννίδη ήταν ότι ο Παναθηναϊκός εισέβαλε στην περιοχή του Ολυμπιακού με πέντε παίκτες, δείγμα της εξαιρετικής προετοιμασίας και της αποτελεσματικής τακτικής που ακολούθησε, σε μια ενδεικτική κίνηση της αξίας του συνδυαστικού παιχνιδιού και της καλοδουλεμένης επίθεσης.
Η προσέγγιση του Τερίμ στο δεύτερο μέρος του παιχνιδιού ήταν εξίσου άρτια. Επιδίωξε να διατηρήσει ψηλά τις γραμμές της ομάδας προκειμένου να βρει το γκολ που θα καθάριζε το παιχνίδι ενάντια σε έναν Ολυμπιακό που φαινόταν να έχει χάσει τον προσανατολισμό του μετά την ανατροπή. Παρόλο που ένα αποτελεσματικό χτύπημα δεν ήρθε στο αρχικό στάδιο του ημιχρόνου (συμπεριλαμβανομένης μιας φάσης με τον Παλάσιος που προκάλεσε διαμαρτυρίες για πέναλτι), ο Τερίμ στη συνέχεια επέλεξε να παραχωρήσει την κατοχή της μπάλας στον Ολυμπιακό, οδηγώντας τον αντίπαλο να ανοίξει ακόμη περισσότερο τις γραμμές του.
Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ανίκανος να διεισδύσει με αποτελεσματικότητα απέναντι στην τετριμμένη και οργανωμένη άμυνα του Παναθηναϊκού, με τους "πράσινους" να παραμένουν σε εγρήγορση για την επόμενη ευκαιρία στις αντεπιθέσεις.
Το γκολ του Ιωαννίδη στο 70ο λεπτό ήταν καρπός προσεκτικής προετοιμασίας: ένας τέλειος διαγώνιος αλλαγής του παιχνιδιού από τον Μλαντένοβιτς προς τον Μπακασέτα και εν συνεχεία προς τον Κώτσιρα, με τη μπάλα να διανύει τον αέρα για μόλις 3-4 δευτερόλεπτα πριν την καίρια σέντρα προς το δεύτερο δοκάρι. Εκεί, ο Μπερνάρ από τη θέση του αριστερού εξτρέμ είχε ήδη κάνει την κίνησή του πίσω από την αντίπαλη άμυνα, παρέχοντας μια ακόμα επιλογή προωθώντας τη μπάλα στον Ιωαννίδη για το 1-3.
Στη συνέχεια, ο Τερίμ προσάρμοσε την τακτική του με την εισαγωγή του Ούγκο ως τρίτου κεντρικού αμυντικού, μετατρέποντας το σύστημα σε 3-5-1-1 από το 75ο λεπτό και προχώρησε σε μια σειρά από αλλαγές στο τελευταίο δεκάλεπτο για να διατηρήσει την ομάδα του φρέσκια και ενεργητική στην επίθεση, με την είσοδο των Τζούριτσιτς, Μαντσίνι και Σπόραρ.
Αυτή η καλά στοχευμένη και αποτελεσματική προσέγγιση έδειξε την ομάδα πάντα ένα βήμα μπροστά από τον αντίπαλο, ως απόρροια μιας άρτια προετοιμασμένης στρατηγικής, όπου ο Παναθηναϊκός απέδειξε ότι ήταν κυρίαρχος των εξελίξεων εντός του γηπέδου.
Και φυσικά, ένας τομέας στον οποίο ο Παναθηναϊκός ξεχώρισε ήταν οι στατικές φάσεις, όπου η προετοιμασία του απέδωσε καρπούς. Ο Παναθηναϊκός είχε εντρυφήσει στον τρόπο που οι εκτελεστές του Ολυμπιακού πραγματοποιούν τις εκτελέσεις κορνέρ και φάουλ, καθώς και στις θέσεις που καταλαμβάνουν ο Κάρμο και οι υπόλοιποι αμυντικοί στις στατικές φάσεις, μαζί με την τοποθέτηση των υπολοίπων παικτών του Ολυμπιακού.
Η ομάδα του "τριφυλλιού" είχε ξεχωρίσει για τις αντιδράσεις της κατά τη διάρκεια των στατικών φάσεων του αντιπάλου, ακυρώνοντας ένα από τα σημαντικότερα επιθετικά χαρτιά του Ολυμπιακού και περιορίζοντας σημαντικά τις επιθετικές του εναλλακτικές ακόμη και σε αυτό τον τομέα.