ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ PANATHAMOU.GR

Ο ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ: Η ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Ο ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ: Η ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Ο Εργκίν Αταμάν δεν χρειάζεται περαιτέρω εισαγωγές. Ο συνολικός του βίος μιλά από μόνος του. Ο Τούρκος προπονητής έχει επιτύχει σπουδαία πράγματα στο παρκέ, κερδίζοντας πέντε ευρωπαϊκά τρόπαια και εκδηλώνοντας έντονο χαρακτήρα με «εκρηκτικές» αντιδράσεις και τεράστια αυτοπεποίθηση. Το background του μιλάει από μόνο του και οι ατάκες του είναι μνημειώδεις.

Όλα δείχνουν ότι οι φίλοι του ελληνικού μπάσκετ και ειδικότερα αυτοί του Παναθηναϊκού, θα μπορέσουν να γνωρίσουν καλύτερα τον Εργκίν Αταμάν και να βιώσουν την καθημερινή του ζωή. Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, αυτός ο Τούρκος προπονητής θα αναλάβει τη θέση του νέου τεχνικού ηγέτη των "πρασίνων" και θα επιχειρήσει την επαναφορά της ομάδας στον δρόμο των επιτυχιών. Αυτός ο ίδιος προπονητής είχε επιτύχει μια απόλυτα επιτυχημένη αναδόμηση με την Anadolu Efes, όταν ανέλαβε την ομάδα στα μέσα της σεζόν 2017-18, αντικαθιστώντας τον Velimir Perasovic.

Η Εφές ξεκίνησε την περσινή αγωνιστική χρονιά με ένα αποτέλεσμα που κανείς δεν θα ήθελε: τελευταία θέση στην κατάταξη με ρεκόρ 7-23. Ωστόσο, η συνέχεια ήταν εκπληκτική καθώς η ομάδα έφτασε στο σημείο να γίνει η κορυφαία στην Ευρώπη για τα επόμενα πέντε χρόνια! Κατάφερε να κατακτήσει δύο συνεχόμενους τίτλους στην Euroleague, μετά από τη συμμετοχή της στον τελικό του 2019, ενώ τη σεζόν 2019-20 που διακόπηκε λόγω της πανδημίας COVID-19, η ομάδα ήταν ανίκητη κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου.

Ο Εργκίν Αταμάν θέλει να αναγεννήσει την ομάδα του Παναθηναϊκού από τις στάχτες της τελευταίας τριετίας, με έναν και μοναδικό στόχο: να την επαναφέρει στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Αυτό αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του και σκοπεύει να κάνει τις γροθιές των πανηγυρισμών του ως προπονητής του Παναθηναϊκού το δικό του trademark.

Ο Εργκίν Αταμάν: Η πολύπλευρη προσωπικότητα του επιτυχημένου προπονητή_2
Ο ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ: Η ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η εμπειρία του Αταμάν στο μπάσκετ. Αν και ως παίκτης δεν έγινε γνωστός, έχει δουλέψει σκληρά στην προπονητική. Ξεκίνησε από την προπονητική της πρώτης ομάδας του, της Εκζατσίμπασι, η οποία είχε έδρα τη συνοικία Σαριγιέρ στην Κωνσταντινούπολη, και φτάνοντας στην κορυφή της Ευρώπης ως προπονητής της Αναντολού Εφές.

Στα 30 του χρόνια, ο Αταμάν ανέλαβε τον ρόλο του head coach στην Τουρκ Τέλεκομ τη διετία 1996-1998. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επιλέχθηκε να εργαστεί στο τεχνικό επιτελείο της εθνικής ομάδας της Τουρκίας από τον Ερκουμέντ Σουντέρ και έλαβε μέρος στο Eurobasket του 1997, που διεξήχθη στην Ισπανία. Από αυτήν τη στιγμή και μετά, ο Αταμάν συνειδητοποίησε ότι η προπονητική ήταν η κλήση του και δούλεψε ως προπονητής σε άλλες επτά ομάδες, όπως οι Καρσίγιακα, Εφές, Σιένα, Ούλκερ, Φορτιτούντο Μπολόνια, Μπεσίκτας και Γαλατασαράι. Επίσης, ήταν ο προπονητής της εθνικής Τουρκίας. Όλα αυτά είναι αποδείξεις της πολύτιμης εμπειρίας του ως προπονητής.

Μετά από 27 χρόνια στην επαγγελματική προπονητική, ο Εργκίν Αταμάν έχει κατακτήσει 24 τίτλους, με πέντε από αυτούς να είναι ευρωπαϊκά. Δύο Euroleague, ένα Eurocup, ένα Σαπόρτα και ένα Eurochallenge, με διαφορετικές ομάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, ολοκλήρωσε την 16η συνεχόμενη χρονιά του στην Euroleague, καταγράφοντας 168 νίκες και 180 ήττες σε σύνολο 348 αγώνων.

Ο Αταμάν μπορεί να έχει αγαπημένο το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο με τη Σιένα το 2002, αλλά οι τελευταίες πέντε χρονιές είναι αυτές που τον ανέβασαν στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η Ανατολού Εφές από τα πιο εντυπωσιακά ονόματα της ιστορίας της Euroleague, ήταν ισάξια με τη Μακάμπι των Γιασικεβίτσιους, Πάρκερ, Μπαστόν στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Επίσης, ο Αταμάν έχοντας «χτίσει» την ομάδα από το «μηδέν» έχοντας αλλάξει ριζικά την ομάδα μετά το τέλος της σεζόν 2017-18, έχοντας κρατήσει πέντε παίκτες και φέρει άλλους 10, προκειμένου να κάνει τη διαφορά στην Euroleague. Ανάμεσα στους παίκτες που φέρε, και το μεγάλο δίδυμο των Λάρκιν-Μίτσιτς, οι οποίοι έγραψαν τη δική τους ιστορία στα παρκέ της διοργάνωσης.

Φυσικά, για να φτάσει η Ανατολού Εφές στην κορυφή της Euroleague, χρειάστηκε να δαπανηθούν πολλά χρήματα. Όμως, όπως λέει μια τουρκική παροιμία, "ο νερόμυλος δεν δουλεύει με νερό από στάμνες", δηλαδή χρειάζονται και οι ανάλογες ανθρώπινες προσπάθειες για να πετύχει κάποιος τον στόχο του. Κάτω από την καθοδήγηση του Αταμάν, η ομάδα ξεκίνησε από το μηδέν και άλλαξε ριζικά το ρόστερ μετά τη σεζόν του "rebuild". Στη συνέχεια, σημείωσε 113 νίκες σε 174 παιχνίδια, ενώ το ρεκόρ του Αταμάν ήταν 96-44, αν απομονώσουμε τη φετινή σεζόν όπου η ομάδα είχε ήδη φτάσει στον κορεσμό της επιτυχίας.

Με τις δύο συνεχόμενες κατακτήσεις της Euroleague, ο Εργκίν Αταμάν «κληρονόμησε» τον Πίνι Γκέρσον, ο οποίος ήταν ο τελευταίος προπονητής που κατάφερε αυτό το επίτευγμα με τη Μακάμπι τη διετία 2004-2005. Στον τελικό της Κολωνίας το 2021, που διεξήχθη με κεκλεισμένων των θυρών, η Ανατολού Εφές κέρδισε τη Μπαρτσελόνα με 86-81, ενώ το προηγούμενο έτος είχε κατακτήσει το τρόπαιο στο Βελιγράδι κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης (58-57), αφού είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό.

Ο ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ: Η ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

VIDEO

ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Ναν Παραμένει στον Παναθηναϊκό AKTOR για Δύο Ακόμη Χρόνια