Στην Κωνσταντινούπολη, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να κρατήσει τα ηνία της νίκης, παραδίδοντας μια απόδοση που δεν αντανακλά την εμπειρία και το ταλέντο των παικτών του.
Ταξιδεύοντας στην Κωνσταντινούπολη για τη σύγκρουση με τη Φενέρμπαχτσε, ο Παναθηναϊκός ήταν ενήμερος πως χρειαζόταν μια ακλόνητη απόδοση και αφοσίωση στο ματς. Πρέπει να ήταν πιο αποφασιστικός και προσηλωμένος απ' ό,τι ποτέ φέτος.
Ωστόσο, δεν πληρούσε τις προσδοκίες, εμφανίζοντας μια απλότητα που δεν αντανακλούσε τις δυνατότητες και την εμπειρία των παικτών του. Το χάσμα 27-9 στο τέλος της πρώτης περιόδου ήταν ενδεικτικό των προβλημάτων της ομάδας στο γήπεδο της Ulker Sports Arena, καθώς η ομάδα του Αταμάν ποτέ δεν φάνηκε να έχει την πρωτοβουλία.
Τα στατιστικά της πρώτης περιόδου τονίζουν τις δυσκολίες: 4/13 βολές, 6 λάθη, και η πρώτη ασίστ καταγράφηκε μόλις στο 12ο λεπτό του αγώνα.
Οι επιθετικές αδυναμίες αποτύπωσαν την αστάθεια στην άμυνα:
Αναρωτιόμαστε ποιος παράγοντας ευθύνεται για την απότομη πτώση στην αρχή του παιχνιδιού. Βασιζόμενοι σε μια κλασική προπονητική προσέγγιση, θα λέγαμε πως "μια αξιόπιστη άμυνα οδηγεί σε αποτελεσματική επίθεση". Όμως, στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, το αντίθετο έγινε πραγματικότητα. Οι λανθασμένες επιλογές στην επίθεση έβαλαν υπό πίεση την άμυνα, δίνοντας στη Φενέρμπαχτσε την ευκαιρία για γρήγορες αντεπιθέσεις.
Η ικανότητα του Μάρκο Γκούντουριτς να ευστοχεί σε δύο τρίποντα κατά τη διάρκεια αυτών των γρήγορων φάσεων καταδεικνύει το πρόβλημα του Παναθηναϊκού στο να επανέλθει άμεσα στην άμυνα μετά από χαμένες επιθετικές προσπάθειες. Και όταν αναφερόμαστε σε 9 αστοχίες και 6 λάθη, είναι προφανές πόσες φορές δόθηκε η ευκαιρία στους αντιπάλους του Δημήτρη Ιτούδη να εκμεταλλευτούν τον χρόνο και τον χώρο.
Χαμένες ελπίδες μετά από ένα φωτεινό διάστημα:
Όταν η κατάσταση έμοιαζε δύσκολη, ένα σερί του Κάιλ Γκάι έδωσε ελπίδες. Ο γεροδεμένος γκαρντ είχε δοκιμάσει μόλις δύο περιφερειακά σουτ χωρίς επιτυχία πριν από τον αγώνα με την Κωνσταντινούπολη, σε 17'56'' συμμετοχής κόντρα σε Ολυμπιακό και Μπάγερν.
Σε ελάχιστο χρόνο σκόραρε 10 πόντους με 2/3 δίποντα και 2/3 τρίποντα, δίνοντας ένα σύντομο άναμμα στον Παναθηναϊκό. Παρόλα αυτά, αυτό το άναμμα δεν κατέληξε σε ένα μεγάλο κάζανι πάθους στην Ulker Sports Arena. Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει αυτές τις λαμπρές στιγμές απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, δυσκολευόμενος να μειώσει τη διαφορά κάτω από το -10 (36-26 στο 18').
Τελικά, μέσα σε λίγα λεπτά, η διαφορά μεγάλωσε ακόμη περισσότερο (43-28), με τις αντεπιθέσεις της Φενέρμπαχτσε να αποδεικνύουν το αμυντικό ριμπάουντ ως τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την ομάδα του Εργκίν Αταμάν.
Το πρόωρο τέλος στην Κωνσταντινούπολη:
Ο Παναθηναϊκός, παρότι κατάφερε για ένα διάστημα να περιορίσει τη Φενέρμπαχτσε σε δυσκολεμένες επιθέσεις, δεν μπόρεσε τελικά να ανατρέψει την τύχη του αγώνα και υποχρεώθηκε στην ήττα.
Αυτό που ανησύχησε ήταν η έλλειψη πάθους και η μη συνοχή στο παιχνίδι των "πρασίνων". Οι αντιδράσεις της ομάδας φάνηκαν ατομικές και ο αγώνας εν τέλει έμοιαζε περισσότερο με τους παλαιότερους τρόπους παιχνιδιού του Παναθηναϊκού παρά με το όραμα της τρέχουσας ομάδας. Εξαίρεση το μικρό διάστημα 3 λεπτών όπου η ομάδα σκόραρε 11 πόντους.
Σημαντικό πρόβλημα ήταν ότι οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν δεν κατάφεραν να μειώσουν τη διαφορά σε μία μονοψήφια απόσταση, γεγονός που θα βοηθούσε στον επαναληπτικό στο ΟΑΚΑ. Σε αυτό το στάδιο, υπάρχουν μόνο υποθέσεις για το μέλλον.
Παρότι ο Παναθηναϊκός και η Φενέρμπαχτσε βρίσκονται θεωρητικά στο ίδιο επίπεδο, και στοχεύουν σε παρόμοιους στόχους, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Προτού όμως φτάσουμε στον επόμενο γύρο, το επόμενο σημαντικό ματς είναι αυτό με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΟΑΚΑ.