ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ PANATHAMOU.GR

ΜΠΕΡΝΑΡ: Ο ΑΘΟΡΥΒΟΣ ΣΤΑΡ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ

ΜΠΕΡΝΑΡ: Ο ΑΘΟΡΥΒΟΣ ΣΤΑΡ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ

Ο Γιοβάνοβιτς επέλεξε τον Μπερνάρ γιατί ήξερε ακριβώς τι ήθελε και τι είχε στο μυαλό του. Ο Βραζιλιάνος αποτελεί το απόσταγμα της φιλοσοφίας του και ο Γιοβάνοβιτς είχε το όνομά του στην κορυφή των επιλογών του. Παρόλο που προτάθηκε τέσσερις φορές ο Χάμες Ροντρίγκες, ο Ιβάν απέρριψε την πρόταση καθώς δεν θα πήγαινε ποτέ σε μια τέτοια επιλογή.

Πριν 15 χρόνια, ο Χενκ τεν Κάτε, κατέχοντας την πρώτη έκδοση του λαμπερού ρόστερ του Παναθηναϊκού, η οποία είχε υπερτριπλάσια αξία σε σχέση με τη σημερινή, είχε αποφασίσει να πει μια από τις κλασικές και ζουμερές του ατάκες για τον μεγάλο Ζιλμπέρτο Σίλβα. Είχε δηλώσει πως "όποιος πιστεύει πως ήρθε εδώ για να κάνει 50 ντρίμπλες σε κάθε ματς και να σκοράρει περνώντας όλους τους αντιπάλους, μόνο και μόνο επειδή είναι ο αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας, μάλλον θα πρέπει να ασχοληθεί με κάποιο άλλο σπορ.

Ο Ολλανδός προπονητής είχε συνήθως μια "άμυνα" απέναντι στις υπερβολές των Έλληνων, και παρόλο που επικρίθηκε πολλές φορές -άδικα κατά τη γνώμη του συντάκτη- πλήρωσε τον εκρηκτικό και ασύμβατο χαρακτήρα του. Ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να φέρει όλους στην ίδια ποδοσφαιρική λογική και αντίληψη των βασικών αρχών του αθλήματος.

Το περασμένο καλοκαίρι, η ομάδα του Παναθηναϊκού έκανε μια μεγάλη επένδυση προσφέροντας για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ένα συμβόλαιο "επιπέδου πολυμετοχικότητας" σε έναν ποδοσφαιριστή υψηλής ποιότητας και εξαιρετικών επιδόσεων: τον Μπερνάρ Ντουάρτε. Πλήρωσαν 1,7 εκατ. ευρώ στον πρώτο χρόνο του συμβολαίου του και συμφώνησαν για άλλα 2,5 εκατ. ευρώ για τον δεύτερο χρόνο. Απλά επειδή η ποιότητα πληρώνεται και πληρώνεται καλά.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε να παραφράσουμε τα λόγια του Ολλανδού προπονητή και να πούμε ότι όποιος περίμενε από τον 30χρονο ποδοσφαιριστή να διανύει τρία τέταρτα του γηπέδου περνώντας αντιπάλους και να σημειώνει 20 γκολ σε μία σεζόν, θα έπρεπε να αναθεωρήσει τις προσδοκίες του. Παρόλα αυτά, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε στο μυαλό του και ήξερε καλά τι ήθελε και τι περίμενε από τον Μπερνάρ, αφού είχε εξαρχής το όνομά του στην κορυφή των επιλογών του και ενέκρινε την απόκτησή του.

Κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν, εκτός από μερικές εβδομάδες τον Φεβρουάριο όπου βρέθηκε σε μία περίοδο ντεφορμαρίσματος, ο Μπερνάρ Ντουάρτε ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Αυτό φάνηκε όχι μόνο στα δύο τελευταία μεγάλα ματς με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, αλλά και κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια των αγώνων όπου ο Μπερνάρ έκανε παπάδες στο γήπεδο.

Ο Μπερνάρ εκπροσωπεί, τόσο στον αγωνιστικό όσο και στον ανθρώπινο τομέα, τη συνολική φιλοσοφία του Γιοβάνοβιτς για το τι σημαίνει "παίκτης ομάδας", αλλά και για το πώς συντίθεται ένα ομαδικό ποδοσφαιρικό σχήμα.

 

Μπερνάρ: Ο αθόρυβος σταρ που αποτελεί απόσταγμα της φιλοσοφίας του Γιοβάνοβιτς_2
ΜΠΕΡΝΑΡ: Ο ΑΘΟΡΥΒΟΣ ΣΤΑΡ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ

Εκείνος που πάντα εκτελούσε το σχέδιο:

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλοί σταθμοί του ελληνικού ποδοσφαίρου επικεντρώθηκαν στα στατιστικά του Μπερνάρ και στο γεγονός ότι είχε μόνο ένα γκολ (στη Νάπολη) και τρεις ασίστ. Υποστήριζαν ότι οι αριθμοί του δεν αιτιολογούσαν το υψηλό του συμβόλαιο. 

Ο κόσμος έκανε εύκολη κριτική στους αριθμούς του Μπερνάρ και στο γεγονός ότι είχε μόνο ένα γκολ (στη Νεάπολη) και τρεις ασίστ. Ωστόσο, κανείς δεν εμβάθυνε στις σκέψεις του Γιοβάνοβιτς και στο πόσο ικανοποιημένος ήταν με το γεγονός ότι ο Βραζιλιάνος παίκτης εκτελούσε απόλυτα το πλάνο του, με ελάχιστες εξαιρέσεις και μερικές μέτριες εμφανίσεις τον Φεβρουάριο.

Οι επιδόσεις του Μπερνάρ ήταν ένα ζήτημα που συζητήθηκε πολύ, αλλά ουσιαστικά ήταν εκτός πεδίου δράσης. Ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής υπηρέτησε αφοσιωτικά τη διαδικασία και τον τρόπο που επέλεξε ο προπονητής του, για να παίξει ο Παναθηναϊκός κατά τον τρόπο που επιθυμεί, διατηρώντας την αρμονία στην ομάδα, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο της. Αυτό απαιτεί ποιότητα, προσωπικότητα και αποδόσεις στο γήπεδο.

Υπάρχουν τουλάχιστον 7-8 περιπτώσεις, όπου ο "Μπέρνι" παρέδωσε ασίστ για γκολ σε συμπαίκτες του, αλλά δεν είδε τη μπάλα να μπαίνει στα δίχτυα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το παιχνίδι με τον Άρη στη Λεωφόρο, όπου ένα από τα γκολ που δημιούργησε δεν μέτρησε και ο ίδιος δεν έχει καταλάβει γιατί, καθώς επίσης και οι αναμετρήσεις με τον Ιωνικό στη Νεάπολη τρεις φορές, με τον ΟΦΗ στη Λεωφόρο και την Κυριακή (23/4) στην Τούμπα.

Στο ποδόσφαιρο όλα είναι πιθανά και τίποτα δεν είναι βέβαιο. Γι' αυτό, δεν είναι αυτό που συναντάμε πάντα στο ποδοσφαιρικό γήπεδο. Για τον Γιοβάνοβιτς, το σημαντικό είναι πώς ο Μπερνάρ κάνει τη δουλειά του σωστά, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα που έχει στο ματς και στους αριθμούς του.

Η μοναδική ανησυχία του Ιβάν:

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού είχε ένα μικρό "παράπονο" από τον Μπερνάρ. Λειτουργώντας πάντα τόσο αλτρουιστικά, δεν έπαιρνε περισσότερες τελικές προσπάθειες στο όριο της περιοχής από τη στιγμή που είχε και το σουτ και την ποιότητα - παίζοντας συνδυαστικά με τον φορ και με τους άλλους χαφ - για να εκτελέσει σωστά. Τελικά, όμως, άρχισε να το κάνει και αυτό...

Στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, το πλασέ του στην αρχή του παιχνιδιού (πριν από το γκολ του Σπόραρ) συγκρούστηκε στην τελευταία στιγμή με τον Εμβιλά και αντί να καταλήξει στη γωνία του Πασχαλάκη, πήγε στην κόρνερ. Αλλά στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, εκτέλεσε άμεσα και πέτυχε ένα υπέροχο και πολύτιμο γκολ. Ξεκίνησε να κάνει αυτό το πράγμα και το κάνει πολύ καλά...

ΜΠΕΡΝΑΡ: Ο ΑΘΟΡΥΒΟΣ ΣΤΑΡ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ

VIDEO

ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ