ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ PANATHAMOU.GR

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΔΥΝΑΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΔΥΝΑΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Ο Κώστας Γουλής επισημαίνει την ολική ανάληψη ευθυνών από τον Φατίχ Τερίμ και τους παίκτες για την απογοητευτική πορεία στο τέλος της κανονικής περιόδου και τονίζει την αναγκαιότητα του Παναθηναϊκού να επικεντρωθεί κυρίως στη βελτίωση του ποδοσφαιρικού του μοντέλου και στην οικοδόμηση μιας σταθερής βάσης ώστε να επανέλθει ως κύριος διεκδικητής στη διεκδίκηση τίτλων στα playoffs.

Σε μια περίοδο που για τη μεγάλη διάρκεια της σεζόν βρισκόσουν είτε στην κορυφή της βαθμολογίας (για 10 από τις 26 αγωνιστικές) είτε πολύ κοντά σε αυτή, χωρίς ποτέ να πέσεις κάτω από την τρίτη θέση με διαφορά μεγαλύτερη των τριών βαθμών και να καταλήξεις τελικά τέταρτος με τέσσερις βαθμούς λιγότερους από τον πρώτο (ΠΑΟΚ), η πρώτη σου ενέργεια ως ομάδα θα πρέπει να είναι να καθίσεις και να αναλογιστείς μπροστά στον καθρέπτη, αντικρίζοντας ειλικρινά τις δικές σου αδυναμίες και τα λάθη σου.

Τέτοιες πρακτικές μπορεί να σε απομακρύνουν από τον ρόλο του πρωταγωνιστή και να σε καθιστούν μέρος του σκηνικού...

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα διαιτητικά προβλήματα που συνάντησε ο Παναθηναϊκός σε κρίσιμες στιγμές της φετινής περιόδου: Όπως το αμφισβητούμενο πέναλτι στον Βέρμπιτς από τον Πινέδα που δεν κατακυρώθηκε ποτέ από τους διαιτητές Αλ-Χακίμ Μοχάμεντ και Μπέμπεκ, τη χειροβομβίδα του Λουκάο στα τελευταία δευτερόλεπτα των καθυστερήσεων στην Κρήτη, καθώς και άλλες φάσεις που μπορεί να φαίνονται λεπτομέρειες, όπως η απουσία κόκκινης κάρτας στον Μποτιά για έναν αγκώνα στον Ιωαννίδη στο 71’ του αγώνα με την Κηφισιά.

Είναι αδιαμφισβήτητο πόσο πιο δύσκολο είναι να ανακάμψεις από ένα μειονέκτημα τεσσάρων βαθμών σε σχέση με το να είσαι μόλις δύο βαθμούς πίσω, ακόμη κι αν το δικό σου λάθος σε έφερε σε αυτή τη θέση.

Τρία ή τέσσερα "στραβοπατήματα" παρεμπόδισαν την πορεία του Παναθηναϊκού. Παρ' όλα αυτά, η ομάδα πρέπει να επικεντρωθεί στο να αναγνωρίσει τις μεγαλύτερες αδυναμίες και λάθη που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση, όπως η ανεπαρκής αντιμετώπιση αγώνων με θεωρητικά αδύνατους αντιπάλους και οι παραλείψεις της.

Η ευθύνη ανήκει τόσο στον προπονητή Φατίχ Τερίμ όσο και στους παίκτες...

Εισερχόμενος στα playoffs από τη χειρότερη δυνατή θέση σε σύγκριση με όλους τους ανταγωνιστές του, ο Παναθηναϊκός φαίνεται να έχει ήδη αποκλειστεί από τη διεκδίκηση του τίτλου στα μάτια πολλών.

Αυτό είναι λογικό, αφού η ομάδα έχασε ευκαιρίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων αγώνων της κανονικής περιόδου εναντίον της Λαμίας, της Κηφισιάς και του ΟΦΗ, ενώ στο σύνολο της σεζόν είχε χάσει μόλις τρεις βαθμούς απέναντι σε ομάδες μεσαίας κατηγορίας, με τον Ατρόμητο σε ένα ακόμη παιχνίδι που αυτοκαταστράφηκε.

Και τώρα φαίνεται να βρίσκεται μπροστά σε μια αποστολή που μοιάζει με... Mission Impossible, αναζητώντας μια "επιστροφή" της οποίας παρόμοια δεν έχει ξαναδεί στην ιστορία του.

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει πλέον μια πρόκληση που θυμίζει Αδύνατη Αποστολή_2
Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΔΥΝΑΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Πριν ξεκινήσει να ασχοληθεί με τους αριθμούς και τους στόχους που πρέπει ή επιθυμεί να επιτύχει στην αφετηρία των playoffs, ο Παναθηναϊκός οφείλει κυρίως να αναλύσει την ποδοσφαιρική του προσέγγιση.

Πρέπει να εξετάσει τις δυνατότητες και τις απαιτήσεις του παιχνιδιού του εντός του γηπέδου. Η προετοιμασία για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, το οποίο αναμένεται στην έναρξη των playoffs, ενεργοποιεί αυτομάτως την εγρήγορση, καθώς ένα τέτοιο παιχνίδι καταδεικνύει μεγαλύτερη προσοχή και συγκέντρωση.

Η ένταση ανεβαίνει σημαντικά πριν από ένα ντέρμπι των "αιωνίων", παρά το γεγονός ότι τα ρεπό μετά από απρόσμενες ήττες (τα οποία προκάλεσαν αρνητικά σχόλια λόγω γενικευμένης χαλαρότητας) δεν βοηθούν την κατάσταση, ισχύοντας και για τα επόμενα κρίσιμα παιχνίδια με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Δηλαδή, αυτά που θα καθορίσουν αν ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να επανέλθει στην κούρσα των τίτλων με νίκες ή αν θα απομακρυνθεί από τη διεκδίκηση, έχοντας ως μοναδικό του στόχο τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson, προκειμένου να δώσει αξία στη σεζόν και να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή του παρουσία.

Προτού όμως ο Παναθηναϊκός και ιδιαίτερα ο Φατίχ Τερίμ αρχίσουν να ασχολούνται με ζητήματα ανάλυσης και στρατηγικής για τα playoffs, απαιτείται πρώτα να αντιμετωπίσουν τα εσωτερικά ζητήματα της ομάδας.

Πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις βασικές αγωνιστικές και στρατηγικές τους αρχές, τις οποίες έχουν εδώ και καιρό απολέσει.

Οι δικαιολογίες για τις πολλαπλές απουσίες λόγω τραυματισμών αρχίζουν να ξεθωριάζουν, καθώς επιστρέφουν οι περισσότεροι από τους τραυματίες παίκτες.

Με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει πλέον έναν αγώνα την εβδομάδα (συμπεριλαμβανομένης της διακοπής για τις Εθνικές Ομάδες), ο Τερίμ πρέπει να εδραιώσει ένα σταθερό σκελετό ομάδας, ενισχύοντάς τον με τακτικές προσθήκες από το ρόστερ.

Απαραίτητη είναι η ξεκάθαρη οριοθέτηση των ρόλων εντός του γηπέδου, ειδικά για τους παίκτες που θα καλύψουν το κέντρο της άμυνας και τον κεντρικό άξονα, ώστε να τερματιστεί η αβεβαιότητα στις θέσεις και οι διαρκείς αλλαγές στις ενδεκάδες που έχουν διαταράξει τη συνοχή της ομάδας και έχουν συμβάλει στην απώλεια της ταυτότητας του παιχνιδιού της.

Είναι ζωτικής σημασίας για τον Παναθηναϊκό, στον δρόμο του προς τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, να επαναφέρει την ισορροπία στις βασικές δομές του παιχνιδιού του.

Να επανορθώσει τα προβλήματα στην αμυντική του λειτουργία, ένα τομέα στον οποίο πρέπει να εστιάσει σημαντικά κατά τη διάρκεια της τακτικής του προετοιμασίας από την Τετάρτη μέχρι και το πρωί της Κυριακής. Πρέπει επίσης να καταστρώσει ένα σαφές σχέδιο για την αποδοτική λειτουργία του σε όλες τις γραμμές και να ανακτήσει τη σταθερότητα και τη δύναμη της ομάδας, χαρακτηριστικά που έχει σταδιακά χάσει εδώ και καιρό.

Επιπλέον, θα πρέπει να προσεγγίσει τα playoffs με στρατηγική ανά αγώνα, αντιλαμβανόμενος πλήρως τη σημασία και την κρισιμότητα κάθε στιγμής.

Ο Φατίχ Τερίμ, ο οποίος έχει επισημάνει μετά από πρόσφατες αποτυχίες ότι τα playoffs θα αποτελέσουν μια διαφορετική πρόκληση, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με αυτή την κρίσιμη στιγμή για την οποία μιλούσε.

Έχει φτάσει η ώρα να αποδειχθεί αν είναι ικανός με την πείρα του να αναστρέψει την κατάσταση και να οδηγήσει την ομάδα στην επιτυχία ή αν θα είναι αυτός που θα υπογράψει μία σημαντική αποτυχία, με τον ίδιο τον σύλλογο να έχει θέσει την κατάκτηση του τίτλου ως τον ύψιστο στόχο της φετινής σεζόν.

VIDEO

ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ